Skip to main content

TestimonialsHet komt dichter en daardoor is het niet meer veraf – het Praktijkexamen.

Maar er zijn er die jullie zijn voorgegaan. En blijkbaar zijn getuigenissen nuttig bij de voorbereiding.
Hieronder de meest interessante van de vorige jaren.
Praktijkexamen – Comments

 

Ook ik kon met een opgelucht gevoel en een afspraak voor Leopoldsburg naar huis vandaag. Tentjes vielen me mee, veel wapen manipulatie!
Juxtapose uitelkaar halen en kaliber en kamerlengte vermelden (onderkant kamer, moeilijk te lezen, zelfs met een vergrootglas)
Kal. 12 laden voor de jacht (prop in de loop, opnieuw volledige wapeninspectie nadat de prop eruit gehaald was!)
Geweer uit een foudraal halen, inspectie (er zaten patronen in) en klaar zetten in het rek om te gaan jagen (zonder patronen uiteraard)
Met de buks, na inspectie en laden, naar de hoogzit en niet jagend terug
Parcour was zeer goed te doen. De mannetjes zijn goed zichtbaar. Als je op de herhalingsdag bent geweest, weet je de vliegrichting van alle duiven behalve die over het water. Daar geen mannetje = schieten.
Lees de briefing goed door en handel daar ook naar. Er liep een andere kandidaat met begeleiders in mijn schootsveld voor een kleiduif die veilig geschoten kon worden als die groep er niet was geweest. Dus schieten, want die groep hoort niet bij de proef.
Kleiduiven: het mezelf heel moeilijk gemaakt door de eerste twee inkomers te missen, maar dat bleek voldoende motivatie om overige 8 te raken.
Graag wil ik alvast de maker(s) van deze zeer waardevolle site hartelijk te bedanken voor alle informative die er te vinden is. Ook de info voor het praktijkexamen via email kwam goed van pas. Hunting, bedankt!
Succes aan alle kandidaten die de rest van de week kun kennis en vaardigheid mogen tonen.
– Ed
Goeiemiddag
ik ben net terug van Ruisbroek. In de tentjes goed nadenken, en alles liever te vaak dan te weinig controleren. Na een gesprek met Jan van hunting.be ben ik met een rustiger gevoel vertrokken en eraan begonnen (merci aan het volledige team van de website!). Na de tentjes op het parcours. De mannetjes staan op duidelijk zichtbare plaatsen, en het is niet verboden onderweg een beetje te babbelen, wat ik dan ook gedaan heb. Zo stel je jezelf op je gemak en merk je dat de examinatoren ook maar mensen zijn!
Bij de clays nam ik opnieuw de tijd om een geweer uit te kiezen en alles nogmaals te controleren.
Nu Leopoldsburg nog doorkomen, en dan zijn we er.
Ik lees de kritieken die hier staan, en ik snap ook waar ze vandaan komen, het voelt inderdaad vaak artificieel en gekunsteld aan, maar ik heb wel liever een strenge selectie zodat ik zeker weet dat wie een geweer in handen krijgt tenminste een serieuze selectieprocedure heeft moeten doorlopen. Het is frustrerend dat het soms op een klein detail aankomt, maar anderzijds stelt het me gerust dat niet iedereen zomaar een wapen mag dragen. We zien de gevolgen daarvan genoeg aan de andere kant van het water.
Aan iedereen die nog naar Ruisbroek moet: veel succes! Aan de anderen: veel succes in Leopoldsburg!
– Els
Is het mogelijk om verschillende wapens aan te leggen en te kijken of het past, voor je aan de kleie begint? zoja, moet je dan bij elk wapen dat je probeert de volledige inspectie doen?

Optimaal had u reeds een wapen of meerdere in gedachte en het nummer onthouden.
En, als een wapen “veilig” is staat het u vrij om dit te schouderen om even de lengte kolf te testen.
Geef dit wel aan aan de examinator.

Geen probleem, heb het zelf ook gedaan bij het examen vorig jaar. Wel klaar en duidelijk communiceren naar de examinator(en), absoluut wapen controleren voor het schouderen, en veilige richting toepassen!

– Kogelschieten
Ook ik mag dinsdag naar Leopoldsburg, alles vrij vlot gegaan.
Ik heb de oefensessie in Leopoldsburg echter niet kunnen meedoen wegens familiale redenen.
Zijn er behoudens de tekst uit het jachtreglement nog andere zaken dewelke belangrijk zijn om op te letten? Is dat handig zo een driepikkel?
Ben er toch wat nerveus voor…
Alvast bedankt voor enige info!De driepikkel op de juiste hoogte zetten, ongeveer even hoog als je schouders, en goed stevig in de grond drukken. Buks er met het voorhout inleggen, Linkerhand aan de driepikkel, net onder de kruising, en rechterhand aan de buks. Voeten gespreid en licht voorover leunen op je geweer. 2x diep inademen en dan langzaam uitblazen en richten, stoppen met blazen en trekker overhalen. Hierbij de spreekwoordelijke “citroen” uitknijpen… Zo hebben ze het mij aangeleerd.
Verder alles veilig doen natuurlijk, wat het belangrijkste blijft en dan zou het moeten lukken. Ik had bij mij eerste poging al 8/10. Ook dien je een kaliber te kiezen, ze leveren .222 en 7×64. De tweede geeft een veel zwaardere terugslag maar lag mij beter.
Veel succes- Bert
Heb vrijdag examen gedaan en helaas nt geslaagd. Het ging al mis in de tentjes. Had me trouwens toch goed voorbereidt, maar denk dat de zenuwen en het bar slechte weer mij parten hebben gespeeld. Het was een kleine gracht die door de tent dreef, echt niet fijn.De eerste vraag was: welke van volgende kogels kan worden gebruikt om reewild te schieten.
.222, .243, en nog 2 grotere. Heb alleen de .222 genomen maar dat was helaas niet de enige.
De tweede vraag was: welke van deze kogels is nt toegelaten.
Daar ben ik zelf in de fout gegaan door niet de volmantel te nemen. STOM!De derde vraag: welk van deze hagelpatronen heeft de verste draagwijdte: nr.2, nr.4 of 7.
Deze had ik nr.2 en was gelukkig goed.De vierde vraag was: welke choke mag ik zeker nt gebruiken om staalhagel te schieten?
De full natuurlijk.Toen een juxtaposé demonteren en terug monteren. Ging perfect!
Vervolgens een superposé laden met 2 patronen. Ging ook perfect!
Wapen nemen, breken, nog 2 patronen in de loop, chokes controleren, 1 ontbrak, choke erin gedraaid en terug geladen. Dan, in jachthouding naar buiten en in niet jachthouding terug naar binnen. So far so good!

Maar toen ging het mis!

Kogelwapen nemen en met 2 kogels laden.
Ik neem het wapen, direct de grendel open. Waarom ik het niet gedaan heb weet ik nog altijd niet, maar heb het wapen niet geïnspecteerd. Heb direct het magazijn eruit gehaald. Zag nergens een vrije tafel om het geweer op te leggen dus terug met open grendel in het wapenrek geplaatst. Weer strafpunten denk ik! Toen magazijn geladen, geweer terug gepakt en het magazijn erin geklikt. Grendel gesloten en safe opgezet.
Toen in jachthouding naar buiten.
Vervolgens de hoogzit op. Grendel open, kogel opvangen (lukte niet, viel op de grond) magazijn eruit, 2 maal grendelen en schieten naar de grond in de veilige richting. Met de grendel open, wapen om de schouder de hoogzit op. Toen opnieuw het magazijn geladen en terug in jachthouding. Toen, in nt jachthouding terug naar beneden en wapen terug in wapenrek plaatsen. Dus, grendel open (weer patroon nt kunnen pakken en op de grond gevallen), magazijn eruit, het geweer niet ontladen en zo de hoogzit terug af en naar binnen, de kogel uit het magazijn gehaald, magazijn er terug op, grendel dicht en terug in wapenrek geplaatst. Ben toen pas de andere kogel gaan zoeken.

Als laatste moest ik opnieuw een kogelgeweer nemen en direct op het wapenrek plaatsen die diende als driepikkel. Heb opnieuw het wapen nt geïnspecteerd omdat ik het direct op het rek moest leggen. Heb het ook vergeten te vragen of ik het wapen nog moest inspecteren. Moest aanleggen en schieten, hij zij dat ik een ketser had en wat ik dan moest doen. Van een hagelgeweer wist ik het, maar van een kogelgeweer nt. Heb toen hetzelfde gedaan als bij een hagelgeweer, maar ipv breken de grendel opengedaan na 20 sec. Tot mijn verbazing zat er nog een kogel in. Heb de kogel eruit gehaald en het geweer terug in de rek geplaatst.

En toen was het gedaan! Ik moest bij de voorzitter komen en hij vertelde me dat ik nt door was. Dat ik 4.5 op 10 had en dat vooral bij het kogelgeweer en de ketser verkeerd was gegaan. Maar hoe of wat????
Had toch graag geweten wat ik allemaal fout had gedaan om ervan te leren voor volgend jaar.
Mag ik mijn examen nog inkijken of opvragen of niet meer?
Mss kan hunting of jullie mij wat meer uitleg geven.

Merci alvast!

Hopelijk volgend jaar beter!!!!
– Peter S.

spijtig van je resultaat: als ik je verhaal lees, is het niet altijd duidelijk (kan ook mijn schuld zijn) wat je juist gedaan hebt.
Heb je bij de hoogzit telkens je geweer geïnspecteerd (vooral lopen) alvorens te laden? Munitie e.d. heb je goed gedaan (alleen, niets laten liggen).
Heb je de loop geïnspecteerd? zoniet is dat een zware fout (bij mij telkens een prop er in) en helaas uitschakeling (ook al heb je op dat moment bvb.15/20).

Bij de ketser heeft Christoph Verhavert al veel tips gegeven.
Ketser –> verwittig iedereen in je buurt, tel rustig hardop tot 10 –> sla tegen uiteinde van het geweer (in veilige richting), haal zeer voorzichtig grendel achteruit om munitie er uit te halen.
Je hoeft dat geweer niet te inspecteren. Mijn opdracht was: je hebt zonet geschoten en het is een ketser! Wat doe je nu?

Volgens mij mag je altijd je dossier opvragen bij ANB.

@ peter : dapper van hier je fouten op te sommen , en het waren er echt wel wat. Alvast onthouden dat bij iedere gelegenheid dat je een wapen ter hand neemt , je iedere keer een volledige inspectie moet doen , ZELFS al heb je het nog maar pas uit je handen gelegd , tenzij de examinator zegt dat je dat mag overslaan . Ze kunnen u niet buizen omdat je teveel inspecteert .Ook duidelijk niet vertrouwd met het kogelgeweer , maar hoe kan het anders als je als cursist geen kennissen hebt die het je elders eens kunnen tonen of tijdens de cursus in Ruisbroek niet de gelegenheid krijgt dat eens op uw gemak te proberen . Hier ook : neem zelf initiatief tijdens en buiten de lessen . Ook ik had op het examen problemen met een zeer stroeve grendel op een groot kogelgeweer , bovendien ben ik linkshandig en gaf men mij een rechtshandig geweer . Het is me uiteindelijk wel gelukt .
Dat er in het reglement staat dat er op het examen zowel linkshandige als rechtshandige geweren ter beschikking staan , geldt duidelijk niet in de tentjes . Soit . Het is hun spel en je moet het spelen volgens hun regels .Idem voor de silhouetten en de andere personen op het veld : er staat duidelijk in het reglement dat je ALLEEN moet rekening houden met de personen die u begeleiden en de zichtbare silhouetten in het veld . Zever dan niet over een trein , een eventuele visser die onzichtbaar in de rietkraag kan zitten , een huis dat je niet ziet maar weet staan , en de medestudenten op het terrein , men heeft het u toch gemakkelijk gemaakt met deze regel : zie je niks : schieten ! .. Het moet toch al gek gaan dat je als de klei vertrekt niet weet of je gaat schieten of niet.
Bedenk ook dat de medepersonen en de silhouetten ook bepalen in welke veilige richting je een geweer kan en moet sluiten …Laatst kwam ik iemand tegen die meerdere lessen van de cursus geskipt had , niet naar de lessen in ruisbroek geweest was , slechts een 4 tal keer gaan schieten was in Ruisbroek en al helemaal niet naar Leopoldsburg, allemaal omdat het moeilijk met de studies te combineren was -alle respect hiervoor – . Ik heb wat kleiduif meegeschoten en hem een uur lang allerlei tips gegeven , ik zou het wel straf vinden moest hij erdoor zijn .. Hij mag me altijd bericht laten hier : )Hierbij ook een oproep aan al diegenen die fouten gemaakt hebben , deel ze op dit forum en help anderen ze te vermijden . Maak het niet te gek , ik heb al hele zotte verhalen gehoord .. of ze allemaal waar zijn …

Ieder jaar verfijnen IJO en ANB de regels zodat ze zoveel mogelijk een duidelijke lijn in hun examen kunnen trekken . Hoe duidelijker de lijn tussen juist en fout , hoe minder discussies en dat is wat ze willen , als je weet dat sommige gebuisden er zowaar een advokaat en dergelijke bijhalen. Daar hebben ze echt geen zin in . Spijtig genoeg is het moeilijk alle examinatoren op één lijn te krijgen , en zo ontstaan de indianenverhalen . Klein voorbeeld : vraag eens aan 10 van de examinatoren of je tussen de examenschoten kleiduif systematisch door de loop moet kijken …

Groeten , Tom

een late reactie op de tentjes:
mijn vragen:
a) je patroonkamer is 2 3/4 duim. Welk van deze drie patronen mag er niet in? de 3 duim.
b) Wat betekent het getal op de loop naast het woord choke? Er stond choke15.7.
de ziel heeft diameter van 15.7 mm (heb ik geantwoord).
c) Welk is een gordelpatroon? Je krijgt rand-, groef- en gordelpatroon. Voor welk doel? vooral drijfjacht en groot wild in Afrika.
d) ik kreeg een patroon: 9.3/74. Welk is diameter van de kogel?
e) Veilig demonteren van hagelwapen
f)Laadt veilig het wapen dat hier staat. Je moet je geen zorgen maken over de patronen, die zijn correct (hagelwapen).
g) Kogelwapen: veilig laden –> ga in jachthouding naar hoogzit en kom niet jagend terug.
let goed op obstructies en chokes.
Veilige omgang parcours: traaaaaaag wandelen en al op tijd rondkijken. Dat helpt. Jij en je begeleiders rondom u, verder enkel de groen/rode mannetjes.
afstanden inschatten: kijk bij de verste eerst naar die wat dichter bij staan. dat helpt.
Kleiduif schieten: beetje geluk hebben met zon/weer. ik had er 6. de dwarsende had ik slechts éénmaal geoefend en dat is te weinig.
Leopoldsburg: vandaag 12/08: veeeeeeeel wind en venijnige windstoten, dus extra goed opletten bij het schieten. neem je tijd! 10 minuten is echt luxe.
Ik denk dat ik geslaagd ben, maar dat weet je pas zeker eind augustus/begin september.
Aan allen die nog naar Leopoldsburg moeten: veel succes.
Aan de geslaagden: proficiat.
Aan hen die helaas niet slaagden: ik duim voor jullie volgend jaar.
– Peter V.

Leave a Reply

Chat openen
Stel een vraag.